Fakta- Alla hjärtans dag!

Alla hjärtans dag firas den 14 februari varje år . Denna dagen kan kopplas till hedniska firande av våren en fruktbarhetsrit. Rommariket försäkte få bort alla hedniska traditoner och ersatte denna med ett firande av helgonet Sankt Valentin som uppstod under medeltiden i Frankrike och England. Därifrån kommer namnet Valentindagen.

Detta helgon började firas i slutet på 400-talet i den katolska kyrkan. Det är dock oklart vem som var detta helgon, det finns dokument från200- och 300talet där det nämns flera martyrer vid just namnet Valentin. Det sägs att Valentin under 260-talet  var en präst som vigde unga par i helmighet trost att kejsaren i romariket  hade förbjudit detta.  Men en dag upptäktes detta och Valentin blev fängslad och halsugen och blev älskande pars skyddshelgon.

En annan sak som också förde in romantiken och kärleken kom först under medeltiden då folk såg fåglar som letade efter sin partner, vilket fick dom själva att börja fundera på vem som skulle bli deras.


I Frankrike och England blev valantindagen under 1300-talet en fest för ungdomar, där parbildningslekar var vanliga. Det var med detta som man började förknippa helgonet med romantik. Detta med valentinkort kommer ifrån att medeltiden då man började skriva dikter och kärleksbrev till sin käraste. Finns även berättelser om Sankt Valentin att han har smugglat "brev" en vaktens dotter innan han avrättades. Där ifrån kommer också valentinkort. Valentin sägs även ha plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par, Från denna berättelsen ska traditionen att ge bort blommor på "Alla Hjärtans Dag" komma från.


I Sverige har vi inte firandet av Alla hjärtans dag så mycket fören på 1960-talet, då det lanserades av butikerna amerikansk kulturell påverkan. Det tog sin tid innan det slogs igenom i Sverige, men under 1990-talet tog firandet fart.



Ja det fins säkert massa mer att veta om Alla Hjärtans Dag, men jag ville bara skriva lite granna i alla fall för er som är intresserade.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0